Get In Touch

New Vista Design
32 Sheridan Street, #3, Boston, MA 02130

david@newvistadesign.net // Tel: 617-733-0847

 

© 2020 by New Vista Designs. Designed and Developed by LONDONmiddlebury.

High Tech Los Angeles

Architect:

School Website:

Guiding Principles:

Personalization, Hands-On Learning, Authentic Contexts, Student Agency, and Teacher Collaboration.

Description:

9-12 charter public high school serving 400 students. Renovation/addition, single story, 33,000 SF, completed 2005.

Design Features:

Commons Areas, Grade Level Teaching Neighborhoods, cross-discipline Teacher’s Offices, Teamed Classrooms with Movable Walls, Learning Studios, Specialty Labs, Fabrication Labs, and varied Display and Exhibition venues.

Location:

Los Angeles, California

A Charter High School located on the grounds of a public high school in Los Angeles, CA, High Tech Los Angeles seeks to create a smaller and more problem-based learning environment that engages students in authentic and community-based projects.

While High Tech Los Angeles (HTLA) shares a similar philosophy to that of High Tech High, it is not owned or operated by the HTH network of schools. Designed by Berliner Architects, the HTLA facility sits on a one-acre parcel in an underutilized corner of Los Angeles Unified School Districts 71-acre Birmingham High School in suburban Van Nuys, CA. Two vacant warehouses on the Birmingham campus were gutted, seismically strengthened, and blended into a 27,000-square-foot, self-contained structure through the addition of a large, geometrically playful glass volume. The new school, accessed through Birmingham High, is designed for 400 students, and includes eight classrooms, a robotics and prototyping lab, a commons/library and great room, teachers’ and administrators’ offices, two conference rooms, and outdoor learning and study spaces.

A brightly colored, gently curved wall, measuring eight feet high toward the street front and 12 feet high at the rear, encircles the campus. The enclosure adds safety and privacy to outdoor spaces, while the use of color (orange) projects a fun, vibrant energy that enlivens the street façade. Outdoor spaces include the entry courtyard, where tables are gathered around a large central tree, and a separate “study garden” that holds an outdoor amphitheater and tables shaded by a steel awning. Throughout the day, these spaces are used as gathering places, lunch areas, and extensions of the classrooms.

The heart of the school is a 25-foot-high glass and steel, light-filled multi-purpose commons room. In addition to creating a distinctive visual identity for the school and central meeting place for students, it provides 9,000 square feet of new programmatic space, and serves as a fluid connection between the school’s two wings. The space can be reconfigured by moving the furniture to accommodate anything from small collaborative projects to all-school assemblies. Acoustic panels lining the room’s high, open ceilings and rubber flooring provide high acoustic quality.

Project Numbers

9-12

grade levels.

400

students.

$8.2M

budget.

Project Gallery